top of page
Vyhledat
Redakce

🌳Dub červený - Strom, který sázíme🌿



✅Dub červený, původem ze Severní Ameriky, je majestátní listnatý strom, který se u nás často pěstuje v parcích a lesích. Vyniká svou charakteristickou červenohnědou barvou listů na podzim, což mu dalo jeho jméno.

Rychle roste a dosahuje výšky až 30 metrů. Má hladkou, šedohnědou kůru, která se s věkem mění na tmavší a popraskanou.


✅Dub červený je odolný vůči znečištění a dobře se adaptuje na různé půdní podmínky, což ho činí oblíbeným pro městské výsadby. Jeho dřevo je tvrdé, pevné a používá se pro výrobu nábytku, podlah a také v stavebnictví.


✅Pěstování dubu červeného přináší rychle rostoucí a odolný strom, který se dobře adaptuje na různá prostředí, poskytuje kvalitní dřevo a zlepšuje stabilitu půdy a to několika způsoby.


✅Jeho opadlé listí se rozkládá pomaleji než listí domácích druhů, což vede k hromadění opadu na povrchu půdy a ke změně její chemické struktury. Listy dubu červeného mají vyšší obsah tříslovin a nižší obsah dusíku, což může zpomalovat rozklad organické hmoty a snižovat dostupnost živin pro jiné rostliny. To může vést k postupnému okyselení půdy a omezení růstu původních rostlinných druhů, čímž se mění celková struktura a složení lesa.


✅Na druhé straně, díky svým hlubokým kořenům, dub červený dokáže půdu provzdušňovat a zlepšovat její strukturu, což může být přínosné v některých půdních podmínkách. Celkově však tento strom může přispívat k omezení biodiverzity, pokud dominuje v porostu a narušuje rovnováhu lesního ekosystému.


43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page