top of page
Vyhledat
  • Redakce

Proč se v Česku kácí lesy a jaký to má vliv na obnovu přirozeného lesa?

Kácení lesů může na první pohled působit negativně, ale ve skutečnosti je to přirozený proces, který se v Česku provádí již stovky let. Zatímco mnozí vnímají kácení stromů jako narušování přírody, ve skutečnosti jde o řízený proces spojený s udržitelným lesním hospodařením.



Drtivá většina lesů v České republice jsou hospodářské lesy – tedy lesy, které jsou určeny k těžbě dřeva. Tento proces lze přirovnat k pěstování plodin na polích, kde se obilí nejdříve zasévá a následně sklízí, aby bylo možné získat úrodu. U lesů se to děje podobně, s tím rozdílem, že zde jde o dřevo, cennou surovinu, která má nezastupitelnou roli v mnoha průmyslových odvětvích.


Jak je to s těžbou a obnovou lesů?

V České republice tvoří 75 % všech lesů hospodářské lesy, které jsou spravovány za účelem produkce dřeva. Ročně se v Česku vytěží kolem 35–40 milionů m³ dřeva. Kácení je však pečlivě regulováno a probíhá podle přísných pravidel stanovených zákonem o lesích. Pro každý hospodářský les existuje tzv. lesní hospodářský plán, který určuje, kdy a kde lze těžit, aby nedošlo k poškození ekosystému a aby byly lesy schopny se obnovit.



Po vykácení se okamžitě zahajuje proces obnovy lesa, který zahrnuje nejen přirozenou obnovu, ale i umělou výsadbu sazenic. Ročně se v Česku vysadí kolem 100–120 milionů nových stromů. V současnosti se klade důraz na smíšené lesy, které jsou odolnější a ekologicky stabilnější než monokultury, především smrkové, které byly dominantní v minulosti. Smíšené lesy, tvořené například buky, duby, borovicemi a jedlemi, jsou schopné lépe čelit změnám klimatu, suchu i škůdcům, jako je například známý kůrovec.


Zeptejte se na otázku

  • Myslíte si, že je kácení hospodářských lesů přirozené?

  • Ano

  • Ne

  • Nejsem si jistý


Lesy jako zdroj, ale i ochránce přírody

Lesy mají mnoho funkcí – jsou nejen zdrojem dřeva, ale také zadržují vodu, produkují kyslík, regulují klima a poskytují domov pro mnoho živočichů a rostlin. Proto je zásadní, aby bylo o lesy pečováno s ohledem na jejich dlouhodobou udržitelnost. Kácení a následná obnova lesa je nezbytná k tomu, aby lesy zůstaly zdravé a schopné plnit své role. Díky moderním metodám lesnictví, zaměřeným na udržitelnost, jsou české lesy schopny plnit svou produkční funkci, aniž by byla ohrožena jejich ekologická stabilita.



Zajímavostí je, že české lesnictví má dlouhou tradici a patří mezi nejlépe spravované na světě. Zákony na ochranu lesů sahají až do 18. století, kdy bylo potřeba čelit nadměrnému kácení. Dnes se u nás těží dřevo udržitelně, a to ve vyváženém poměru s tím, co lesy dokážou samy obnovit.


Smíšené lesy – budoucnost lesního hospodářství

Historicky byly české lesy ve velké míře monokulturní, zejména smrkové. Smrk, ačkoliv je pro dřevařský průmysl velmi výnosný, je náchylný k poškození suchy, kůrovcem a dalšími přírodními vlivy. Proto se v současnosti více podporuje výsadba smíšených lesů, které jsou mnohem odolnější vůči klimatickým změnám a různým škůdcům.



Výzkumy ukazují, že smíšené lesy mají větší schopnost zadržovat vodu a poskytují lepší mikroklima pro různé druhy rostlin a živočichů. Smíšené porosty navíc vyžadují méně chemických zásahů proti škůdcům, což přispívá k ekologicky šetrnějšímu hospodaření. Cílem lesnictví v Česku je do roku 2030 výrazně zvýšit podíl smíšených porostů, které zlepší biodiverzitu a stabilitu českých lesů.


Lesy jako ekonomický pilíř

Kromě ekologické role jsou lesy také významným ekonomickým faktorem. Dřevo se používá v mnoha odvětvích – od stavebnictví po výrobu nábytku či papíru. V roce 2023 vygenerovalo české lesnictví obrat více než 35 miliard korun, přičemž dřevařský průmysl zaměstnává desítky tisíc lidí.

Je zajímavé, že Česká republika je druhou nejzalesněnější zemí v Evropě s více než 33 % svého území pokrytého lesy. Tento fakt dokazuje, že udržitelné lesní hospodaření může zajistit nejen stálou produkci dřeva, ale také přispívat k ochraně přírody a zlepšování životního prostředí.


Kácení není ničení, ale součást cyklu

Často slýcháme kritiku, že kácení lesů vede k devastaci přírody. Pravdou však je, že kácení je součástí přírodního cyklu a díky moderním metodám hospodaření se staráme o to, aby lesy byly neustále obnovovány a zdravé. Stejně jako farmáři sklízí úrodu a poté znovu zasévají pole, lesníci kácí stromy, aby z nich získali dřevo, a následně vysazují nové stromy, které budou v budoucnu zajišťovat nejen dřevo, ale i stabilitu lesních ekosystémů.


Díky tomu, že většina lesů v Česku jsou hospodářské, je celý proces přísně kontrolován, aby nedocházelo k jejich přetěžování. V konečném důsledku jde tedy o udržitelný způsob, jak využívat přírodní zdroje a zároveň zachovat zdravou krajinu pro budoucí generace.

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page